|

медовина

Медовината е еден од најстарите алкохолни пијалаци, создадена од мед преку алкохолна ферментација, слично како и во производството на вино. Медот бил лесно достапен и се користел за исхрана, а со текот на времето бил додавани на пијалаци за да се добие медовина

  • Врсти на медовина
  • Слатка медовина – Има висок процент на мед и малку алкохол, со силен слатки вкус.
  • Сува медовина – Се добива кога ферментацијата е целосно завршена, што ја намалува количината на шеќер и резултира со по-сув и помалку сладок вкус.
  • Медовина со зачини – Додавањето зачини како цимет, каранфил или ѓумбир создава различни ароми и вкусови.

Историја

  • Медовината има долга историја и се користела како пијалок во древните цивилизации. Била популарна кај Викинзите, кои ја пиеле на банкетите, но и во многу други култури, како Египќаните и Грците.

Алкохолен состав

Алкохолниот состав на медовината може да варира, но обично е од 8% до 20% алкохол, зависно од процесот на ферментација и количината мед во рецептот.

Слични објави